- Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg moeten Europese landen fors meer wapens gaan produceren om zich voor te bereiden op decennia van confrontatie.
- Stoltenberg steldt dat er op dit moment “geen onmiddellijke militaire dreiging tegen een NAVO-lid” is, maar uit het Kremlin komen wel regelmatig bedreigingen aan lidstaten.
- Bondskanselier Olaf Scholz heeft bij een bezoek aan Washington Amerikaanse politici opgeroepen Oekraïne te blijven steunen tegen de Russische agressie.
- Lees ook: ‘Het nieuwe oorlogsplan van Rusland: tussen 2024 en 2026 flink meer gebied bezetten in Oekraïne en wachten tot westerse steun afbrokkelt’
Europese landen moeten fors meer wapens gaan produceren om zich voor te bereiden op decennia van confrontatie, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd in een interview met Duitse media.
Volgens hem moeten we omschakelen van een langzame wapenproductie in vredestijd, zoals nu het geval is, naar een veel snellere productie in een tijd van conflict.
Die opgevoerde productie moet ook leiden tot meer steun aan Oekraïne, zegt Stoltenberg. “Als Poetin wint, is er geen garantie dat Russische agressie zich niet verder zal uitbreiden.” Steun verlenen aan Oekraïne en investeren in de eigen capaciteiten is volgens de NAVO-topman de beste verdediging.
“De NAVO streeft niet naar oorlog met Rusland, maar we moeten ons schrap zetten voor mogelijk tientallen jaren van confrontatie”, aldus Stoltenberg. Volgens hem is er op dit moment “geen onmiddellijke militaire dreiging tegen een NAVO-lid”, maar uit het Kremlin komen wel regelmatig bedreigingen aan lidstaten.
Volgende week houden de defensieministers van de NAVO-lidstaten een bijeenkomst in Brussel. Daar zal de oorlog in Oekraïne centraal staan. Op 24 februari is het precies twee jaar geleden dat Rusland binnenviel in Oekraïne.
Bondskanselier Scholz lobbyt bij bezoek aan Witte Huis voor aanhoudende steun VS aan Oekraïne
Bondskanselier Olaf Scholz heeft bij een bezoek aan Washington Amerikaanse politici opgeroepen Oekraïne te blijven steunen in zijn strijd tegen de Russische agressie. "We moeten er niet omheen draaien: voor de kwestie of Oekraïne in staat is het eigen land te verdedigen, is steun van de Verenigde Staten essentieel."
Duitsland en de VS zijn de belangrijkste wapenleveranciers van Oekraïne. Het Amerikaanse Congres is momenteel verwikkeld in een discussie over een nieuw hulppakket aan Oekraïne ter waarde van tientallen miljarden.
Volgens Scholz zou nieuwe steun aan Oekraïne de enige juiste boodschap zijn aan de Russische president Vladimir Poetin: "Dat zijn hoop - dat als hij maar lang genoeg wacht de steun bij de Oekraïense bondgenoten in Europa, Noord-Amerika en elders afneemt - tevergeefs is."
Scholz sprak in het Witte Huis met president Joe Biden ook over het Midden-Oosten. De bondskanselier zei na afloop dat Israël oog moet hebben voor het internationaal recht bij de oorlog die het in de Gazastrook voert tegen Hamas, ook bij de aanval op de stad Rafah in het zuiden van Gaza, waar veel Palestijnen naar toe zijn gevlucht.